Cytologische diagnostiek

Cytologie

Met cytologische diagnostiek onderzoeken we het celmateriaal van uw patiënt, verkregen uit orgaanpuncties (zoals: schildklier), puncties van vochtcollecties (zoals: pleuravocht), spoelingen (zoals: longen) en uitstrijken (zoals: cervix).

Kenmerken

  • snelle methode
  • breed toepasbaar

Omdat we uitsluitend losse cellen beoordelen, is cytologisch onderzoek uitermate geschikt als screeningsonderzoek. Wilt u een interpretatie in weefselverband? Dan kan ons histologielaboratorium een aanvullend histologisch onderzoek voor u uitvoeren.

Werkwijze

Het meeste materiaal krijgen we gefixeerd binnen op ons laboratorium. We concentreren het materiaal met een centrifuge en brengen een druppel van het verkregen sediment aan op een objectglaasje of maken een uitstrijk. Vervolgens kunnen we het materiaal op de glaasjes kleuren met een PAP-kleuring (Papanicolaou) of een MGG-kleuring (May-Grünwald-Giemsa). Daarna volgt de diagnose op basis van het microscopisch beeld en bepalen we of vervolgonderzoek nodig is. Hierna ontvangt u de geautoriseerde uitslag.

Onderzoek aanvragen

Wilt u een onderzoek aanvragen? Hier vindt u de aanvraagformulieren en een inzendinstructie.

Bent u aanvrager binnen het MUMC+? In Odin-document 000153 staat gedetailleerde informatie over het aanvragen van onderzoek en het aanleveren en transport van patiëntenmateriaal.
Bent u aanvrager van buiten het MUMC+? Neemt u dan contact op met ons Secretariaat Patiëntenzorg.

Wanneer is het klaar?

In dit overzicht uitslagtermijnen ziet u per onderzoek de doorlooptijd in werkdagen.

 

cytologie
Sluit de enquête