Dr. Carine Peutz-Kootstra, PhD

patholoog

Korte omschrijving

Carine Peutz-Kootstra is sinds 2002 werkzaam als patholoog in het Maastricht UMC+. Hierbij is zij betrokken bij patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Haar belangrijkste onderzoeks interesse is de preventie van chronisch orgaanfalen, waarbij zij zich specifiek richt op de rol van de microvasculatuur en ontstekingscellen. Ook aan studenten draagt zij haar enthousiasme voor het vak pathologie graag over via onderwijs in “Mechanismen van ziekte”. Haar diagnostische aandachtsgebieden zijn o.a. de nefropathologie, obductiepathologie, cardiovasculaire pathologie, hoofdhalspathologie en longpathologie. Zij is lid van meerdere beroepsverenigingen en actief betrokken bij o.a. de Commissie Beroepsbelangen van de NVVP.

Aandachtsgebieden

  • cardiovasculaire pathologie
  • obductiepathologie
  • hoofdhalspathologie
  • longpathologie
  • nefropathologie

Contact

Email: carine.peutz@mumc.nl

Telefoon: + 31 43 387 66 20

BIG nr. 0904688770

Curriculum Vitae

Opleiding
Carine Peutz-Kootstra volgde van 1986-1987 Fullbright een Fellowship Liberal Arts aan Wittenberg University USA. Van 1987-1992 studeerde zij geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Waarbij ze in 1989 Erasmus Fellowship Strassbourg, France deed. Na het afronden van haar promotieonderzoek voltooide ze van 1995-1997 MD fase Geneeskunde Rijksuniversiteit Leiden.
Van 1997-2001 volgde Carine Peutz-Kootstra de opleiding pathologie aan het UMC-Utrecht en in Nieuwegein (opleiders Prof. Dr. J. van den Tweel, Prof. Dr. P. Slootweg, Dr. C. Seldenrijk).

Promotie onderzoek
Van 1992-1995 deed Carine Peutz-Kootstra promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Leiden. Promotores: Prof. Dr. J.A. Bruijn, Prof. Dr. Ph.J. Hoedemaker, co-promotor Dr. E. de Heer. “Immunopathology of experimental lupus nephritis: studies in mice with chronic graft versus host disease”.

 

Werkervaring

Op 1 oktober 2001 rondde zij haar specialisatie als patholoog af en werkte zij enkele maanden in Utrecht. Vanaf 1 oktober 2002 werkt zij in het Maastricht UMC+. In 2003 volgde zij een Fellowship Nefropathologie bij Prof. Dr. C. Alpers in Seattle, Wa, USA. Naast algemene pathologie en nierpathologie is zij ook betrokken bij de obductiepathologie, cardiovasculaire pathologie, long- en hoofdhalspathologie. Ook heeft zij een rol gespeeld in de dermatopathologie en immunohistochemie.

Deelnames, projecten en nevenfuncties

Research Focus
Na een succesvolle behandeling van kanker is de restfunctie van het betrokken orgaan belangrijk. Daarom is onderzoek naar chronisch orgaanfalen nodig door gebruik te maken van innovatieve technieken. Carine Peutz is betrokken bij onderzoek naar nierfalen in samenwerking met verschillende onderzoeksgroepen in Maastricht, maar ook eurregionaal, en (inter-) nationaal. Haar onderzoek wordt o.a. gesubsidieerd door het Profileringsfond azM en door de Nierstichting. Dit heeft geleid tot meer dan 55 publicaties (H-index 20) en enkele promoties.

Onderwijsactiviteiten
Carine Peutz is actief betrokken bij de opleiding Arts-Klinisch Onderzoeker, als counsellor. Tevens geeft zij onderwijs in het reguliere geneeskunde curriculum, o.a. als tutor en als lezinggever in het tweede jaar geneeskunde. Daarnaast coördineert zij voor het International Track of Medicine het blok “Diabetes, Obesitas en Lifestyle”. Zij heeft het BKO certificaat.

Deelnames, projecten en nevenfuncties
Naast de patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek houdt Carine zich bezig met de beroepsbelangen van pathologen, in bijzonder met Manpowerplanning en introductie van een nieuw Tariefsysteem.  Ook is zij actief betrokken bij de opleiding van arts-assistenten tot patholoog.  

Publicaties