Patiënteninformatie

Obductie

Obducties

De afdeling Pathologie heeft een grote expertise in het verrichten van obducties en levert daarmee een zeer belangrijke bijdrage aan de klinische kwaliteitscontrole. Een obductie heet in de volksmond ook wel sectie of autopsie. Na het overlijden blijven soms vragen bestaan bij zowel familie als artsen over het overlijden. Het verrichten van een obductie kan hier vaak meer duidelijkheid over geven.

Obductie is een inwendig onderzoek op een overleden persoon. Het onderzoek wordt verricht door een arts assistent in opleiding onder supervisie van een patholoog. Een obductie is te vergelijken met een operatie waarbij vrijwel alle organen worden onderzocht. Dit wordt op een respectvolle wijze gedaan, zodat er achteraf vrijwel niets meer te zien is.

Het lichaam van de overledene kan aan het einde van de dag dat de obductie heeft plaatsgevonden, opgehaald worden na overleg met het mortuarium.

Een obductie kan niet zonder toestemming van nabestaanden worden verricht. Het is mogelijk om voor verschillende specifieke onderdelen toestemming te geven, echter voor een optimale beoordeling adviseren wij om een volledige obductie uit te voeren. Voor meer informatie hierover adviseren wij de Voorlichtingsfolder autopsie (obductie) gericht aan de nabestaanden te lezen.

Een obductie wordt vergoed door het MUMC+. Echter, afhankelijk van de uitvaartverzekering, zullen de vervoerskosten in rekening worden gebracht bij de nabestaanden.

Voor informatie over het schenken van een lichaam aan de wetenschap verwijzen wij u naar de afdeling anatomie van de Universiteit Maastricht: https://ae.mumc.maastrichtuniversity.nl/nl/donaties